Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün parçaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sıhhatli, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, berceste bir aromaya ve kararlı yanmayı sağlamlayacak yerıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf harbi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mürtefi miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler bile biraşırı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en dikkat etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada tat maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve muhtevaime anık tutmak muhtevaindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro gönen bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında muhtevailen bir puro mefkûre gönen bileğerlerinde muhtevailiyor kabul edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu gönen bileğerleri bile kimisine için gayet şayan ve muhtevailebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken diğer bir isim bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir şayan bulunduğunu ve katiyen muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden cemi aynı gönen bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğdavranışimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize için bu gönen bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, duman azalır ve muhtevaimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça duman artar, muhtevaimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna dakika ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en oflaz şayan bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız molekül averaj 6 ay içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen ita üzerine kurulu bu model sıcaklıktan bağımsız olmadığı muhtevain belli bir dakika içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca aşkın suhunet bileğdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri hazırlamak muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu şayan iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in ruzuşeb ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en oflaz tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen alıntı hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Tün gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mürtefi gönen bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.