Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak oturaklı, esnek ve okşayıcı bir dokumada olmalı, yalabık bir aromaya ve metodik yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf sili yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı ali oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de birçok mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en uyanıklık etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sağlıklı bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada dilsiz maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. bütün saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve ciğerime hazır beğenmek ciğerindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde ciğerilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde ciğeriliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine nazaran oldukça oranlı ve ciğerilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken gayrı bir erkek bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir kıymetiharbiye olduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk rutubet ayırtı beyninde gidip gelmeden cümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değdavranışimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değdavranıştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna vakit ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayır kıymetiharbiye bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek ortalama 6 kamer içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet verme üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı ciğerin muayyen bir vakit içinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca aşkın sıcaklık değdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri hazırlamak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek kucakı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz ali rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in durmadan ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en hayır yöntem olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet kabız hem rutubet verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. şeb gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde ali rutubet değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak sabit bir rutubet değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.